به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، در این آیین که روز شنبه 4 دی ماه با حضور معاونان سیاسی-اجتماعی و پشتیبانی استاندار، و مدیر کل امور آموزش و پژوهش استانداری و.... در سالن شهید مطهری دانشکده علوم برپا شد، سرپرست دانشگاه شهید چمران اهوازدر سخنان مبسوطی بر لزوم رعایت اخلاق پژوهشگری، اصلاح نظام آموزشی با تکیه بر محور پژوهش و هدفمند و روشمند بودن انتخاب موضوعات پژوهش تاکید کرد.

دکتر حسن مروتی با اشاره به اینکه اگر تحقیق و پژوهش در مسیر نادرست قرارگیرد، آسیبهای جبران ناپذیری برجای میگذارد، اظهار داشت: ضرورت رعایت اخلاق پژوهشگری از آنجا نمایان میگردد تا با کاربرد اوصاف و ویژگیهای روانی مثبت و کسب فضایل به تقویت و نیروبخشی خود بپردازد و با فاصله گرفتن از هجوم صفتها و رذایل منفی اخلاقی، خود را از آسیبها و آفتهای فعالیتهای علمی پژوهشی برهاند تا به یک پژوهشگر ایدهآل تبدیل شود.
وی با بیان اینکه همزمان با افزایش گسترش کمی و کیفی فعالیتهای پژوهشی، امکان سوء استفاده در این بازار پررونق نیز فراهم میشود، یادآور شد: موضوع اخلاق در پژوهش نقش بسیار مهمی دارد و ازمواردی است که ممکن است مورد سوء استفاده قرار گیرد از این رو برای ایجاد چنین فضای سالمی باید قوانین، استانداردها و راهنماهای اخلاقی لازم تدوین شده و در اختیار محققان قرار گیرد.
سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز سود اندیشی یا مریدپروری در امر تولید علم را از آفتهای تهدیدکننده جامعه علمی دانست و گفت: جامعهای که محققان آن فریفته منافع مادی شوند، هم در هدفگذاری علمی منحرف میشود و هم از اخلاق علمی به دور میافتد.
دکتر مروتی با اشاره به دستاوردهای علمی در سالهای اخیر به ویژه پس از دهه دوم انقلاب، اظهارداشت: امروز با وجود افزایش بسیار کم سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی و ضعیف بودن زیرساختهای پژوهشی، دانشمندان ما توانستهاند با یک جهاد علمی همه کمبودها را به نحو غیر قابل باوری جبران کردهاند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین اقداماتی که در حوزه پژوهش باید به آن توجه شود اثربخشی پژوهش است، گفت: تجاری سازی یافتههای پژوهشی، افزایش ثروت جامعه و به عبارت دیگر تبدیل علم به ثروت و ایده به پدیده، از مهمترین مواردی هستند که باید در مورد آنها اقدامات جدی انجام شود. البته در سیاستگذاریهای انجام شده در آئیننامه ارتقاء و برنامه پنجم، به تقاضای محوری و کاربردی شدن پژوهشها توجه جدی شده است.
سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز با نفی نظام آموزشی حافظه محور و تاکید بر اصلاح نظام آموزشی بر محور پژوهش و دعوت به اندیشیدن به صورت نسبتا فراگیر، گفت: پژوهش و پژوهشگری باید از بدو نظام آموزشی و از مقاطع ابتدایی و متوسطه آموزش داده شود.
دکتر مروتی عدم بهرهمندی کافی از تلاش پژوهشگران به دلیل گسستگی نهادهای علمی و کاربردی را از موانع تولید علم در جامعه دانست و افزود: همانگونه که گسستگی بین این نهادها پذیرفتنی نیست، جایز شمردن تبعیت جامعه علمی از مصرفکنندگان علم در جامعه و این سو تبعیت مصرفکنندگان علم از تمامی دستاوردهای تولید شده در جامعه علمی کشور نیز گرهگشای معضل فعلی نیست.
وی با تاکید بر لزوم ارزش نهادن به ابتکار و خلاقیت، گفت: افزون بر ارزش نهادن به هر نوآوری، بهترین راه برای تشویق نوآوران، استفاده از خلاقیت آنها و ایجاد شرایط لازم برای بهرهمندی عمومی جامعه از آن ابتکار از یک سو و بهرهمند شدن خود فرد مبتکر از سوی دیگر است.
دکتر مروتی با اشاره به اینکه جامعه علمی که با آفت روزمرگی در امر پژوهش روبهرو شود، به رشد و پویایی کافی نمیرسد، هدفمند و روشمند بودن انتخاب موضوعات پژوهش را یکی دیگر از پایههای مهم توفیق جامعه علمی هر کشور دانست و اظهارداشت: برابر انگاشتن تاثیر و اهمیت موضوعات مختلف نسبت به هم از آفتهایی است که جامعه علمی را با سطحی نگری مواجه میسازد از این رو لازم است نظام موضوعات پژوهشی، بر اساس معیار مشخصی تعریف شده و هر موضوع جایگاه متناسب خود را بیابد تا آشکار شود که تلاش هر محقق در صورت توفیق از چه اهمیت و از چه میزان اثرگذاری نسبت به سایر موضوعات برخوردار خواهد بود. در این نظام موضوعات، باید مسائل بنیادی و کاربردی از یکدیگر تفکیک شود.

در بخش دیگری از این آیین، نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری در سخنانی، برگزاری چنین جشنوارهای را به طور مسلم از مقدسترین برنامهها و گردهماییها دانست و گفت: جای خرسندی و خوشبختی است اگر از بزرگداشت هفته پژوهش به طور بهینه استفاده شود.
آیتالله سید علی شفیعی افق پژوهش و تحقیق را بسیار رفیع و سطح آن را بالا دانست و گفت: امروز پژوهش در دو جبهه علمای حوزه و اساتید دانشگاه انجام میشود که این دو نوع تحقیق تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
وی مسئله پژوهش در میان طلاب و حوزههای علمیه را یادآور شد و گفت: حوزهها بینهایت در عالم تحقیق و پژوهش پیش رفتهاند و عمقی که کتابهای دانشگاهی دارند در حد عمق کتابهای حوزوی نیست و جای تامل بیشتر دارد.
نماینده مردم خوزستان در مجلس خبرگان رهبری پیشرفتهای علمی در کارکرد روحانیت و دانشگاه را دو اصل بسیار مهم دانست و با بیان اینکه حوزههای علمیه همواره دارای پژوهشهای بسیار عمیق و ارزشمندی بودهاند، اظهار داشت: متأسفانه با وجود غنای این پژوهشها، اما سازمان یافته نبودهاند.
آیتالله شفیعی با اشاره به روند ارائه مقالات و پژوهشهای ارائه شده از سوی طلاب، ابراز داشت: خوشبختانه شاهد سیر ارائه مقالات و پژوهشها بسیار خوبی هستیم که حوزههای علمیه اکنون در این زمینه به سوی استاندارهای لازم گام بر میدارند.
در ادامه، معاون پشتیبانی و توسعه منابع انسانی استانداری خوزستان رویکرد جدید چند سال اخیر در حوزه پژوهش را یادآور شد و گفت: کسب عنوان برتر در برگزاری جشنواره پژوهش و فناوری طی سه سال متوالی اخیر توسط استان خوزستان، دلیلی بر توجه بیشتر به این مقوله است.
دکتر سید کریم حسینی بر اهمیت پژوهش و تبیین آن در میان اقشار دانشآموزی تاکید کرد و افزود: دانشآموزان به عنوان دانشجویان آینده باید از هم اکنون با اهمیت تحقیق آشنا شوند و مسئولیت سازمان آموزش و پرورش در این زمینه بسیار خطیر و پررنگ است.
وی گفت: به منظور تشویق دانشآموزان محقق به ادامه این راه و ترغیب دیگر دانشآموزان به وارد شدن به حوزه پژوهش امسال از پژوهشگران دانشآموزی نیز تجلیل میشود.
در بخش دیگری از این آیین، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز از انجام بخش قابل توجهی از تحقیقات خوزستان در دانشگاههای سطح استان خبر داد و گفت: در حال حاضر 92 درصد طرحهای تحقیقاتی خوزستان برای اجرا به دانشگاه شهید چمران اهواز و دیگر دانشگاههای استان واگذار میشود و کمتر طرحی برای اجرا به بیرون از استان انتقال مییابد.
دکتر علیرضا زراسوندی به شعار امسال هفته پژوهش و فناوری با عنوان «تبدیل علم به ثروت و ایده به پدیده» اشاره کرد و گفت: تاسیس پارک علم و فناوری در سال گذشته در خوزستان میتواند گام مهمی در تحقق این شعار و تبدیل علم به ثروت محسوب شود.
دبیر اجرایی ستاداستانی هفته پژوهش و فناوری به ستاد برگزاری این مناسبت در استان و در سطح ملی اشاره کرد و گفت: همه ساله این ستاد برنامههای متعددی را با همکاری سازمانها، نهادها، دانشگاهها و مؤسسات مرتبط با پژوهش و فناوری برگزار مینماید که از جمله آنها تجلیل از پژوهشگران برتر است.
وی از جمله اهداف و فعالیتهای استانی را ترویج فرهنگ پژوهش و فناوری در سطح استان و ارتقای شأن و جایگاه پژوهش و فناوری و فعالان در این حوزه، تشویق و ترغیب پژوهشگران و فناوران استان به تولید بیشتر علم و فناوری و ثروت ناشی از آن، تبیین وضعیت موجود پژوهش و فناوری، روندها و آینده آن در استان برای افکار عمومی و مسئولان و اخذ بازخورد برای هماهنگی و پیشرفت کار، شناسایی و عرضه یافتههای پژوهشی و فناوری در استان و بسترسازی برای تجاری سازی یافتههای پژوهشی و فناوریهای توسعه یافته عنوان کرد.
دکتر زراسوندی برقراری ارتباط سازنده میان پژوهشگران و فناوران دستگاههای اجرایی و خریداران دستاوردها یا تقویت ارتباط دانشگاه و جامعه را از دیگر اهداف مهم این هفته نام برد و گفت: کسب رتبه نخست در جذب اعتبارات پژوهشی خوزستان در سطح کشور موید رشد استان در حوزه فعالیتهای پژوهشی است.

در بخش دیگری از آیین افتتاحیه هفته پژوهش، سخنگوی کمیته علمی هفته پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز در سخنانی ملاکهای انتخاب پژوهشگران برتر را بر اساس دستورالعمل ابلاغی ونظامنامه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرد و گفت: تلاش شد از همه گرایشها یک نفر در کمیته علمی حضور داشته باشد تا به انتخاب کیفی پژوهشگران منتهی شود.
دکتر حمید رضا غفوری با اشاره به کیفی شدن معیارهای ارزیابی پژوهشگران، تصریح کرد: در شرایط کنونی از انجام پژوهش در دانشگاهها وضرورت تبیین اهمیت آن عبور کردهایم و اکنون باید به سمت پژوهشهای جدی و عملی و کاربردی موردنیاز حرکت کنیم که این هدف جز با کیفی کردن کارها محقق نمیشود.
معاون سابق پژوهشی دانشگاه شهید چمران اهواز سیستم جمعآوری اطلاعات پژوهشی موسوم به سامانه RMS را یادآوری شد و گفت: لازم است بیش از گذشته همه اعضای هیئت علمی دانشگاه نسبت به ثبت اطلاعات پژوهشی خود در این سامانه همت گمارند.
در بخش پایانی این مراسم، 28 نفر به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 89 در محورهای متعدد شامل استاد نمونه کشوری، بازنشسته پژوهشگر، تالیف و ترجمه، چاپ مقاله در مجلات داخلی و خارجی، طرحهای تحقیقاتی اجرا شده، پژوهشگر برتر بسیجی، پژوهشگران جوان، دانشجویان پژوهشگر برگزیده کارشناسی ارشد و دکترا، دانشکده و گروه برتر از نظر فعالیتهای پژوهشی و نیز پژوهشگران برتر از دانشکدهها معرفی شدند و از آنها با اهدای لوح سپاس و هدایایی تجلیل به عمل آمد.